Okul öncesi eğitim alanında öncü olan YA-PA, 1981 yılından beri okul öncesi çağı çocuklarına yönelik yayın konusunda faaliyet göstermektedir. YA-PA’nın vizyonu, okul öncesi eğitim alanında, özgün, kişilikli, bilimsel ve etik değerlere sahip çıkan tavrını koruyarak, ülke gündemine ve gelişmelere yön veren öncü kimliğini sürdürmektir. YA-PA, bugüne kadar okul öncesi eğitim alanında hizmet verirken sahip çıktığı temel ilkeleri ile var olmayı başarmıştır.
YA-PA 33 yıllık geçmişten gelen birikimiyle ülkemizin çocuklarına verdiği hizmetleri sürekli geleceğe taşımaya devam etmektedir. YA-PA Anaokulları bu hizmet anlayışının iddialı örneklerinden biridir.
Okul öncesi dönemin ve eğitimin çocuklar için ifade ettiği anlamı biliyoruz. Ülkemizin okul öncesi eğitimdeki nitelik ve niceliksel durumu da dikkate alındığında, kaliteli ve iyi örneklere ne kadar ihtiyaç duyulduğu ortadadır. YA-PA Anaokulları, bu anlamda ülkenin ihtiyaç duyduğu ve örnek alınacak markalardan biridir.
YA-PA Anaokulları, sahip çıktığı temel değerler ve anlayışlarla eğitim sektöründe en seçkin yerlerden birini haketmektedir. YA-PA Anaokulları’nda benimsenen temel değerler şunlardır:
1. “Fark yaratma” değil, “pedagojik doğrular” esas alınmaktadır. Bu çerçevede, insana ve eğitime dair tüm söylem ve uygulamalarında pazarlama anlayışını değil, bilimsel doğruları esas alır. Bilimsel gelişmeler sürekli olarak takip edilir ve yeni gelişmelerin eğitim uygulamalarına yansıtılmasına çalışılır.
2. Çocukların öğrenme süreçlerinde bireysel hız ve özellikleri dikkate alınır. Bu çerçevede, her çocuk güçlü ve zayıf yönleriyle tanınarak, ihtiyaç duyduğu gelişimsel ve eğitimsel desteği alır. Gelişimsel hızı yüksek çocuk, “ileride sıkılır” düşüncesiyle engellenmez, ertelenmez. Gelişimsel hızı daha sınırlı çocuk da, ebeveyni istiyor diye gereksiz zorlamalara tabi tutulmaz.
3. Çocukların özel yetenekleri, ülke için en önemli değer olarak kabul edilir. Bu çerçevede, çocukların kendine özgü görsel, işitsel, bedensel alanlardaki üstün yetenekleri belirlenir ve gelişimi desteklenir.
4. Fiziksel ortam ve donanımlar, eğitim programları, rehberlik hizmetleri ve lojistik hizmetlerin tümü belirli standartlarda yürütülür ve her aşamada YA-PA Merkez tarafından denetlenir.
5. Okul-aile işbirliğinin başarının anahtarı olduğuna inanılır. Bu çerçevede, çocuklarla ilgili tüm süreçler aile ile paylaşılır. Çocuklarla ilgili yapılan gözlem ve değerlendirmeler düzenli olarak ve gerçekçi bir anlayışla ailelerle paylaşılır.
6. Anne-babalar, ailemizin bir parçası olup en önemli paydaşlarımızdır. Okulda verilen hizmetlerin ev ortamında da aynı anlayışla sürmesi için anne-babaların ihtiyaç duyduğu konularda alanında uzman akademisyenlerce eğitim ve seminerler verilir.
7. Tüm anaokullarımızda YA-PA uzmanları ve akademisyenler tarafından hazırlanmış olan “YA-PA Q Eğitim Programı” uygulanır. Programlar YA-PA Merkez tarafından çerçeve olarak hazırlanır ve okullarda uygulamaya konur. Okullar, bulundukları bölgenin ve çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak programda kendileri için belirlenmiş sınırlarda güncellemeler yaparlar. Böylece, bir yandan tüm okullarda belirli eğitimsel standartlar sağlanırken, öte yandan okulların ve çocukların özel ihtiyaçlarına cevap veren esneklik sağlanmış olur.
8. Öğretim yılı sonunda yapılan “yıl sonu gösterileri”nde öğrencilerin gösteri malzemesine dönüştürülmesini benimsemez. Çocukların katılacağı gösteri nitelikli programlarda gerek içerik gerekse süre açısından, sosyal ve duygusal gelişim ihtiyaçları ve gerçekleri göz önünde bulundurulur.
YA-PA Q OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MODELİ
EĞİTİM PROGRAMLARI
YA-PA Anaokulları 33 yıllık Ya-Pa birikiminin bir uygulama alanı olarak, okul öncesi eğitim alanında bilimsel doğruları temel alarak kurulmuştur.
· Ya-Pa anaokullarının amacı fark yaratmak değil pedogajik doğruları uygulamaktır.
· Ya-Pa Anaokullarında her çocuk kendi hızında desteklenir.
· Ya-Pa Anaokullarında çocukların yetenekleri değerlendirilir.
Tüm anaokullarımızda YA-PA uzmanları ve akademisyenler tarafından hazırlanmış olan “YA-PA Q Eğitim Programı” uygulanır. YA-PA Q Eğitim Programı, çocukların ilgi ve yeteneklerinin desteklendiği, her çocuğa kendi hızında uygulama imkanı sağlayan proje tabanlı bir uygulama modelidir.
Eğitim programlarının temel çerçevesi YA-PA Merkez Akademik Danışmanları tarafından hazırlanır ve anaokullarında her grubun ihtiyacına göre son düzenlemeleri yapılarak uygulamaya koyulur.
Okullar, bulundukları bölgenin ve gruplardaki çocukların ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun olarak Ya-Pa merkez onayını da alarak gerekli düzenlemeleri yaparlar. Böylece, bir yandan tüm okullarda belirli eğitimsel standartlar sağlanırken, öte yandan okulların ve çocukların özel ihtiyaçlarına cevap veren esneklik sağlanmış olur.
YAPA Q Eğitim Programı Proje Tabanlı Öğrenme Modelini temel alarak aşağıda sıralanmış bileşenlerden oluşmaktadır;
· Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı
· Proje Tabanlı Öğrenme Modeli
· Değerler Eğitimi
· Yabancı Dil Programı
· Yetenek Programları (Görsel Sanatlar, Müzik, Jimnastik, Dans)
· Dikkat ve Hafıza Programı
· Okuma-Yazmaya Hazırlık Programı
Akademik danışma kurulumuz tarafından geliştirilen program uygulamalarımızda Ya-Pa Anaokullarında kullanılmak üzere oluşturulmuş eğitim setleri kullanılır. Bu eğitim setleri okulda kullanılacak olanların yanı sıra eğitimin etkililiğini arttırmak üzere evde de kullanılacak, okuldaki uygulamaları pekiştirmeye yönelik kitapları içermektedir.
Proje Tabanlı Öğrenme
Proje tabanlı öğrenme modelinde çocuklarımız, inceledikleri konularla ilgili ilkeleri yaparak, yaşayarak ve inceleyerek bilgi kazanır. Yaptıkları başardıkları etkinliklerin sürekliliği, özgüven gelişimlerini önemli ölçüde destekler. Proje yönetimi düşünce becerileri gelişmiş, sorumluluğunu bilen, kişilikli öğrencilerin yetişmesinde büyük rol oynar. Çünkü yöntem psikolojik, eğitsel ve toplumsal bakımdan oldukça zengin öğrenme ortamları yaratmaktadır. Öğrenciye birinci elden bir şeyin nasıl yapılacağını deneme fırsatı vermek ve bilginin kaynağına ilk elden ulaşmasını sağlar. Proje tabanlı öğrenmenin öğrenciye kazandırdıkları şunlardır:
· Pratik deneyimler kazandırır.
· Gerçek yaşam koşulları altında sınamaya olanak verir.
· Motivasyonu artırır, yeni ilgi alanları yaratır.
· Öğrenciler ‘Ne’ ve ‘Niçin’ sorularının cevabını daha iyi anlayabilirler.
· Öğrenciye başarma duygusun tattırır.
· Öğrencilere kendi başlarına karar almayı öğretir.
· Hem yavaş öğrenen hem de hızlı öğrenen öğrenciler için kullanılır.
· Proje başarı ile tamamlandı ında öğrencinin kendine güveni artar.
· Çoklu zekâ uygulamaları için oldukça uygun bir yöntemdir.
· İletişim türlerinin çok çeşitli şekillerini kullanmayı gerektirir.
· Öğrencilere kendi öğrenmelerinden sorumlu olduklarını gösterir.
· Öğrencilerde yaratıcı, yansıtıcı ve eleştirel düşünme becerilerini ileri düzeyde geliştirir.
· Öğrencileri ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri doğrultusunda geliştirir.
Değerler Eğitimi
Değerler eğitimi Avrupa’da çocuklara küçük yaşlardan itibaren okullarda verilmektedir. Bizler de YAPA Anaokulları olarak çocuklarımızın yaşamlarında daha başarılı ve mutlu bireyler olmaları, toplum içinde iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olarak yer alabilmeleri amacıyla değerler eğitimi çalışmaları yapmaktayız. Değerler eğitimini YA-PA Q Programı’na paralel olarak gerçekleştirilen etkinlikler, projeler ve aile katılımı çalışmaları ile yapılmaktadır.
Değerler eğitimi çalışmalarında amaç; çocuklarımıza tüm sene boyunca etkinlikler yoluyla evrensel yaşam değerlerini öğretmektir. Bu doğrultuda her sınıf belirlenen konular ile ilgili değişik etkinlikler yapacak, resimler yaparak, şiir ve hikayeler yazarak ve de drama etkinliklerinde küçük roller alarak konuları özümsemeye başlayacaklardır.
Aylık değerler eğitimi takvimimiz şöyledir
Eylül : Hoşgörü
Ekim : Sorumluluk
Kasım : Saygı
Aralık : Mutluluk
Ocak : Sevgi
Şubat : İşbirliği-Hedef Belirleme
Mart : Barış
Nisan : Dürüstlük
Mayıs : Başarı
Haziran : Özgürlük
Yabancı Dil Programı
Haftada bir gün. Her yaş grubu için farklı süreler ve farklı program içeren derslerimizde duyarak ve görerek duyarak ve görerek eğitimin tüm araçları kullanılmaktadır. Bilgisayar, flash kartlar, el ve parmak kuklası, eğitim panoları, el faaliyetleri, resim çalışmaları, müzik, ritim ve şarkı çalışmaları ile pekiştirilmektedir.
Türkçe Dil Eğitimi
Temel hedefimiz çocuklarımızın ana dilleri olan Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmalarıdır. Ana dili derslerimiz grup öğretmenlerimiz tarafından her gün belirli program içinde uygulanmaktadır.
Jimnastik
Çocuklar her hafta bir gün jimnastik yaparak güne başlayıp rahatlıyor ve jimnastik öğretmeniyle beraber yaptıkları çeşitli spor aktiviteleriyle negatif enerjilerini atarak mutlu oluyorlar.
Modern Dans
Çocukların bedensel ve kinestetik gelişimlerini, müzik kulağını desteklemek amacıyla yapılan dans dersi yaş özelliklerine uygun olarak hazırlanmaktadır. Estetik duyguları geliştirme , psiko motor gelişimi, sosyalleşmeyi ve özgüveni desteklemek amaçlı yapılan keyifli bir etkinliktir.
Orff Müzik
Haftada bir gün müzik öğretmenimiz enstrüman eşliğinde çocuklarla şarkı söylerken, şarkının hikayesini canlandırma, ritm çalışmaları ve Orff etkinlikleri yapıyorlar.
Görsel Sanatlar
Estetik algının geliştirilmesine yönelik olarak resim ve üç boyutlu materyalleri tanıma ve basit teknikleri öğrenmeye dayalı çalışmalar yapılmaktadır. Çocukların doğru malzeme ve teknikle özgün ürünler oluşturmaları desteklenir.
Dikkat ve Hafıza Programı
Akademik performansta dikkat ve hafıza gücü oldukça belirleyicidir. Bu nedenle, anaokullarımızda çocuklara yönelik düzenli olarak dikkat ve hafıza eğitimleri yapılmaktadır.
Gezi Programı
Aktivitelerimizin önemli bir bölümünü oluşturan okul dışı gezilerimiz uyguladığımız eğitim programına paralel olarak şekillenecektir. Ayda bir sinema, tiyatro, müze, piknik gibi geziler yapılacak olup, tüm gezilerimiz velilerimize aylık takvim dahilinde duyurulacaktır.
Rehberlik
Ailelerimiz sitemiz üzerinden 0-6 yaş çocuğun gelişim özelliklerini detaylı olarak inceleyebilirler.
Yine sitemiz üzerinden keyifle okuyup uygulayabilecekleri “SEVGİ MENÜSÜ” kitabımıza ulaşabilirler.
Anaokullarımıza kayıt yaptıran her çocuğa öncelikle Akademisyenlerimiz tarafından sadece YAPA Anaokullarında uygulanmak üzere geliştirilen “Çocuk Gelişim Envanteri” uygulanır. Bu sayede çocuğun gelişimsel durumu bilimsel olarak saptanır ve bu anlamda gerekli destek sağlanır.
Okullarımızda her ay başında ailelerimize Aile Sorumluluk Takvimleri,Pedagojik Bülten, Eğitim bültenleri verilir.
Velilerimiz her hafta belirli bir sıralama ile psikolog görüşmesi yapabilir.
Gün içindeki tüm faaliyetlerimiz, yemekler vb. gibi geri bildirimlerimiz Aile İletişim Defterlerimiz ile olur.
Anaokullarımızda yılda 2 kez veli toplantısı yapılır ve her ayın konusu dahilinde Anne-baba eğitim seminerleri düzenli olarak okullarımızda gerçekleştirilir.
Beslenme uzmanımız tarafından hazırlanan aylık yemek menümüz de yine her ay başında velilerimize dağıtılmaktadır.